Εισηγήσεις Ε/Αμερικανών ιατρών στο Διεθνές Συνέδριο στο ΑΠΘ
Εισηγήσεις Ε/Αμερικανών ιατρών στο Διεθνές Συνέδριο στο ΑΠΘ
Ιατροί από τις ΗΠΑ μίλησαν τη Κυριακή 20 Οκτωβρίου στο Τρίτο Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Διασποράς στη Θεσσαλονίκη στην σημαντική συνεδρία «Ιατρική Μετεκπαίδευση στο Εξωτερικό» με μεγάλη συμμετοχή φοιτητών / φοιτητριών Ιατρικής Σχολής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (www.AMF24). Κύριος συντονιστής ήταν ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δρ. Στέφανος Τριαρίδης. Συντονιστής της Ιατρικής Μετεκπαίδευσης στις ΗΠΑ ήταν ο Καθηγητής Ενδοκρινολογίας Πανεπιστημίου Κορνέλ Νέας Υόρκης και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Βορείου Αμερικής Δρ. Σπύρος Μεζίτης.
Συντονιστής της Ιατρικής Μετεκπαίδευσης στην Ευρώπη ήταν ο πανεπιστημιακός ορθοπεδικός και Πρόεδρος του μεγαλύτερου Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Γερμανίας Δρ. Ιωάννης Γιαννακόπουλος. Από Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής δια ζώσης συμμετείχαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης γραμματέας και καθηγήτρια Ακτινολογικής Ογκολογίας Δρ. Στέλλα Λυμπέρη και καθηγήτριας Λοιμωδών Νοσημάτων Δρ. Άννα Κολοκάθη. Επεσήμαναν τα προγράμματα του Ιατρικού Συλλόγου και ότι οι φοιτητές / φοιτήτριες πρέπει να κάνουν προπτυχιακά ερευνητική ή κλινική εργασία στις ΗΠΑ για να αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας σε ειδικότητα. Ο Δρ. Σπύρος Ηλία Μεζίτης παρουσίασε διαδικτυακά το περίγραμμα ειδικότητας / υποειδικότητας και την προσφορά των Ελληνοαμερικανών ιατρών στους Έλληνες φοιτητές / Ελληνίδες φοιτήτριες και ιατρούς. Αναφέρθηκε και στην Ελληνική Εταιρεία Βιοεπιστημόνων ΗΠΑ που επί προεδρίας της καθηγήτριας Νευροεπιστήμης Harvard Δρ. Αλεξάνδρας Τουρουτογλου επιμελείται για εύρεση θέσεων έρευνας στη Βοστώνη.
Ο Καθηγητής – Επεμβατικος Καρδιολόγος του Πανεπιστημίου Jefferson/Cooper NJ και γραμματέας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Βορείου Αμερικής Δρ. Ηλίας Ηλιαδης παρουσίασε διαδικτυακά με διαφάνειες το σύστημα αξιολόγησης ΗΠΑ με εξετάσεις USMLE των φοιτητών / φοιτητριών από το εξωτερικό και τον τρόπο αιτήσεων match για ειδικότητα σε νοσοκομεία ΗΠΑ. Επίσης μίλησε για παρακολούθηση κλινικής ιατρικής (observership) μέσω Ελληνοαμερικανών ιατρών. Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικολογίας Πανεπιστημίου Pittsburgh και οργανωτής Ελλήνων ιατρών Pittsburgh Δρ. Γεώργιος Κίτσιος αναφέρθηκε στη δική του πολύχρονη εμπειρία στην έρευνα και κλινική Ιατρική στις ΗΠΑ μετά από τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή ΑΠΘ. Ο συντονιστής ΗΠΑ Δρ. Σπύρος Μεζίτης συμφώνησε με τον πρόεδρο Δρ. Στέφανο Τριαρίδη ότι πρέπει να συνεχιστούν οι επαφές φοιτητών με ιατρούς Ελληνικής καταγωγής ΗΠΑ και Ελληνοαμερικανοί ιατροί να συμμετάσχουν στην ιατρική εκπαίδευση φοιτητών Ιατρικής Θεσσαλονίκης. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων ΗΠΑ και Καναδά www.hellenicfedmed.org.