Νέα θεραπεία για τον καρκίνο του εγκεφάλου συρρίκνωσε στο μισό επιθετικό όγκο
Νέα θεραπεία για τον καρκίνο του εγκεφάλου συρρίκνωσε στο μισό επιθετικό όγκο
Αυτή η ελπιδοφόρα θεραπεία για τον καρκίνο του εγκεφάλου, είναι πειραματική (ερευνητική) και δοκιμάζεται στη Βρετανία σε ασθενείς με υποτροπιάζον γλοιοβλάστωμα. Πρόκειται για μία θεραπεία με ραδιενεργό φάρμακο, η οποία κατάφερε να συρρικνώσει στο μισό τον καρκινικό όγκο στον εγκέφαλο ασθενούς, δημιουργώντας ελπίδες ότι θα μπορούσε να αποτελέσει μία νέα θεραπευτική επιλογή για τους πάσχοντες από καρκίνο.   Ο 62χρονος Paul Read από το Λούτον της Αγγλίας είχε διαγνωστεί με γλοιοβλάστωμα τον περασμένο Δεκέμβριο. Η πρώτη ένδειξη ότι κάτι του συμβαίνει ήταν ένας πρωτόγνωρος πονοκέφαλος που παρουσίασε μία μέρα. Δύο εβδομάδες αργότερα το πρόσωπό του παρουσίασε «πτώση» στη μία πλευρά και νόμιζε ότι είχε πάθει εγκεφαλικό. Οι εξετάσεις, όμως, έδειξαν πως είχε μια μεγάλη μάζα στον εγκέφαλό του. Αφαιρέθηκε στις 27 Δεκεμβρίου, με τη βιοψία να δείχνει πως ήταν γλοιοβλάστωμα. Πρόκειται για έναν επιθετικό καρκίνο του εγκεφάλου, ο οποίος συνήθως έχει φτωχή πρόγνωση. Μετά την επέμβαση, ο κ. Read έκανε πρόσθετη θεραπεία (χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία). Ωστόσο εφέτος τον Ιούλιο οι επαναληπτικές εξετάσεις έδειξαν πως ο όγκος του είχε υποτροπιάσει. «Ήξερα ότι θα συμβεί αυτό, λόγω της επιθετικής φύσης του όγκου μου», δήλωσε στον βρετανικό Independent. «Ξέρω ότι η πρόγνωσή μου δεν είναι καλή και ήμουν πρόθυμος να δοκιμάσω οτιδήποτε υπήρχε. Η πιθανότητα επιβίωσής μου, σύμφωνα με τα στοιχεία, ήταν ένας χρόνος ή λιγότερο».

Ο πρώτος ασθενής

Ο κ. Read είναι ο πρώτος ασθενής που εντάχθηκε σε μια νέα μελέτη, στην οποία δοκιμάζεται η πειραματική (ερευνητική) θεραπεία. Η μελέτη ονομάστηκε CITADEL-123 και διεξάγεται στον νοσηλευτικό όμιλο του University College του Λονδίνου (UCLH). Στο πλαίσιο της μελέτης, οι χειρουργοί αφαιρούν όσο το δυνατόν περισσότερο όγκο από τον εγκέφαλο του ασθενούς. Ύστερα τοποθετούν στο κεφάλι μια μικρή ιατρική συσκευή που ονομάζεται Ommaya. Η συσκευή ενώνεται με τον εναπομείναντα όγκο με έναν μικρό καθετήρα. Μέσω αυτής οι γιατροί εγχέουν το ραδιενεργό φάρμακο ATT001 απ’ ευθείας μέσα στον όγκο. Το φάρμακο χορηγείται μία φορά την εβδομάδα, επί 4 έως 6 εβδομάδες. Δρα τοπικά, σκοτώνοντας τα καρκινικά κύτταρα. Αφήνει όμως ανέπαφα τα παρακείμενα υγιή. Από τότε που άρχισε τη θεραπεία, ο κ. Read έχει παρουσιάσει σημαντική συρρίκνωση του όγκου του. Τη θεραπεία μόλις άρχισε και δεύτερος ασθενής.

Πώς δρα το ραδιοφάρμακο

«Η ραδιενέργεια μέσα στο φάρμακο στοχεύει επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα», εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Paul Mulholland, ομότιμος αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Ογκολογίας στο UCL. «Το φάρμακο εκλύει μικροσκοπική δόση ακτινοβολίας, αλλά επειδή διαχέεται μέσα στον όγκο, είναι πανίσχυρο και σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα. Προς το παρόν, στον πρώτο ασθενή έχουμε μείωση του μεγέθους του όγκου κατά 50%. Μόλις πήραμε τις εξετάσεις που έκανε με την ολοκλήρωση της θεραπείας. Η μείωση είναι εκπληκτική για έναν ασθενή με τόσο επιθετικό όγκο». Η μελέτη CITADEL-123 είναι η πρώτη φάση των κλινικών μελετών. Οι γιατροί υποβάλλουν σε θεραπεία έναν ασθενή τον μήνα. Σταδιακά όμως θα την επεκτείνουν, για να εντάξουν περισσότερους σε αυτήν. Ο Dr. Mulholland εξήγησε ότι η δόση του φαρμάκου θα αυξάνεται σταδιακά στην πορεία της μελέτης. Ο σχεδιασμός προβλέπει στη συνέχεια συνδυασμού του ραδιοφαρμάκου με ανοσοθεραπεία, η οποία «εκπαιδεύει» το ανοσοποιητικό σύστημα να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα. Συνολικώς θα υποβληθούν στη θεραπεία 40 ασθενείς. «Έχουμε ως στόχο να βρούμε τρόπο ίασης για το γλοιοβλάστωμα», είπε στο SkyNews ο Dr. Mulholland. «Οι πρωτοπαθείς όγκου του εγκεφάλου δεν μεθίστανται σε άλλα σημεία του σώματος. Γενικώς μένουν στο ίδιο σημείο του εγκεφάλου όπου αναπτύσσονται αρχικά. Εφ’ όσον λοιπόν δεν εξαπλώνονται στο σώμα, είναι εύλογο να προσπαθούμε να τους αντιμετωπίσουμε τοπικά, δηλαδή με επίθεση στον όγκο καθ’ αυτό».