Σε αυτή τη… μάχη όμως οι ελληνικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον κ. Αγραπιδά, έχουν έναν ισχυρό αντίπαλο, καθώς δεν είναι μόνες. «Η μάχη των ταλέντων» διεξάγεται σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο και οι επιχειρήσεις ανταγωνίζονται για την προσέλκυση εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης προκειμένου να γίνουν περισσότερο εξωστρεφείς, ανταγωνιστικές και καινοτόμες», επισημαίνει.
Σύμφωνα με τον κ. Αγραπιδά, στον διευρυμένο ανταγωνισμό των ταλέντων, οι πολιτικές επαναπατρισμού που έχουν θεσπίσει χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία και η Πολωνία έχουν ιδιαίτερη αξία, καθώς παρέχουν στοχευμένα φορολογικά και οικονομικά κίνητρα επιστροφής εργαζομένων, αλλά και επιχορήγηση για τη δημιουργία startups.
«Η προσέλκυση των Ελλήνων του εξωτερικού είναι ένα πολυδιάστατο ζήτημα που επηρεάζεται από πολλαπλούς παράγοντες, όπως είναι η δημιουργία ευκαιριών, οι συνθήκες εργασίας, το εργασιακό περιβάλλον σε συνδυασμό με τις ανταγωνιστικές αμοιβές, τα επιπρόσθετα κίνητρα από την πλευρά των επιχειρήσεων (μπόνους, παροχές υγείας, μετοχές), καθώς και την προοπτική της ανέλιξης και της σταδιοδρομίας», σημειώνει.
Ιδιαίτερο ρόλο διαδραματίζουν τα φορολογικά κίνητρα και το ύψος του μη μισθολογικού κόστους, σε συνδυασμό με τις συνθήκες και την ποιότητα ζωής, τη συμπεριληπτικότητα κ.λπ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ